State of Happiness vanaf 28 oktober op lumiereseries.com, 11 december op DVD

donderdag 16 augustus 2018 - 13:31

Lumière brengt State of Happiness vanaf 28 oktober uit op lumiereseries.com met wekelijks een nieuwe aflevering van de achtdelige dramaserie. De Noorse topproductie, bij Cannesséries 2018 bekroond met de prijzen voor beste script en beste muziek, verschijnt 11 december op DVD.  

State of Happiness vertelt het verhaal van vier jonge mensen en de ongekende kansen die ze krijgen bij de opkomst van de Noorse olie-industrie. Alles is in beweging, alles is nieuw en geweldig, maar tegelijkertijd onbekend en beangstigend. Hoe gaan zij daarmee om?

Stavanger, de zomer van 1969. De havenstad leeft van de visvangst, maar de Noordzee raakt stilaan leeggevist. De stad is in crisis. Olie-multinationals voeren voor de kust al jaren testboringen uit, maar hebben niets gevonden. Ze staan op het punt de regio te verlaten als Phillips Petroleum een laatste poging doet. En dan, op Kerstavond 1969, gaat de toorts op het boorplatform Ocean Viking branden. Phillips heeft het grootste onderzeese oliebassin ooit gevonden. Dat zal alles veranderen.

We volgen de jonge hoofdpersonages van kort voor de grote olievondst tot de bloeiperiode. De Amerikaanse jurist Jonathan Kay (27), secretaresse Anna Hellevik (19), Noordzeeduiker Christian Nyman (19) en de gelovige arbeidster Toril Torstensen (17) en hun families vertegenwoordigen ieder een aspect van de veranderende samenleving. Hun verhalen zijn nauw met elkaar verweven. Ze worden allemaal getroffen door de maatschappelijke veranderingen die de ontdekking van de olie met zich meebrengt: de opkomst van de welvaarstaat, gelijke rechten, gastarbeiders, economische groei.

STATE OF HAPPINESS (Lykkeland)

Cast: Anne Regina Ellingsæter, Bart Edwards, Amund Harboe, Malene Wadel, e.a. Idee: Synnøve Hørsdal & Siv Rajendrama Eliassen, scenario: Mette M. Bølstad (Nobel, The Heavy Water War), regie: Petter Næss & Pål Jackman, producenten: Synnøve Hørsdal & Ales Ree (Maipo Film), Jan De Clerq (Lunanime).

Noorwegen/België, 2018 | taal: Noors, Engels | ondertiteling: Nederlands | duur: 8 x 45 min. | formaat: 16/9 | audio: Dolby Digital 5.1 EST: 19,99 euro / DVD: 27,99 euro.