Bijzonder oeuvreboek Jan van Haasteren - vanaf 28 september verkrijgbaar

dinsdag 15 augustus 2017 - 14:42

Jan van Haasteren is één van Nederlands bekendste striptekenaars. Velen kennen zijn strips die onder meer in Pep en Sjors (Oom Arie op Safari en Tinus Trotyl), de Eppo (Baron Van Tast) en Jippo (Erik en Opa) verschenen. Het grote publiek kent Jan van Haasteren van zijn herkenbare, humoristische legpuzzels. Op 28 september verschijnt een prachtig 290 pagina's tellend boekwerk, waarin zijn indrukwekkende oeuvre voor het eerst bij elkaar is gebracht. Het boek beschrijft het leven van Jan van Haasteren vanaf zijn geboorte tot heden en bevat uniek, nooit eerder getoond materiaal zoals tekeningen, foto's, interviews en mooie anekdotes. Jan van Haasteren, van striptekenaar tot puzzelfenomeen, vertelt het wonderlijke en avontuurlijke levensverhaal van een tekenaar in hart en nieren, een creatieve grappenmaker, een keiharde werker en een hartverwarmend geestig mens.

Jan van Haasteren.jpgJan van Haasteren, van striptekenaar tot puzzelfenomeen is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met zijn oudste dochter. In eerste instantie zou het boek vooral voor familie worden gemaakt, zodat zij een mooi, persoonlijk overzicht hadden van de loopbaan van Jan van Haasteren. Tijdens het verzamelen van de materialen bleek algauw dat het leven en de loopbaan van Van Haasteren zich laat vertellen als een goed jongensboek: avontuurlijk en humoristisch en daarom niet alleen interessant voor familie om te lezen maar voor iedereen, van strip- tot puzzelfan.

Het boek is in chronologische volgorde opgebouwd en start bij de geboorte, jeugd en studiejaren van Van Haasteren om vervolgens zijn werkende leven te beschrijven. Van zijn start bij de Toonder Studio's tot zijn freelanceperiode en de legpuzzels voor Koninklijke Jumbo: alles passeert de revue. Het boek bevat bijzondere jeugdfoto's, interviews met Patty Klein, Eddie Archer en Bernard Fienieg en unieke tekeningen en anekdotes van Van Haasteren zelf, gebundeld in een prachtig vormgegeven, twee(!) kilo wegend boek.

Een van de anekdotes die beschreven wordt in het boek toont de humor van Van Haasteren. Op zijn werk haalde Jan regelmatig grappen uit, zo had hij bij een collega, die erg precies was, met een zeer scherp geslepen potlood een 'haartje' op diens lege tekenvel getekend. Verkneukeld heeft hij zitten toekijken hoe deze probeerde de haar weg te vegen.

Dankzij dit boek wordt uiteindelijk de belangrijkste puzzel opgelost: wie is Jan van Haasteren en hoe zijn al zijn creatieve gedachtenspinsels op papier gekomen? Jan van Haasteren – Van striptekenaar tot puzzelfenomeen is vanaf 28 september verkrijgbaar voor € 34,95 via Bol.com en de betere boekwinkel.