OM Brussel doet onderzoek naar EA vanwege loot boxes

woensdag 12 september 2018 - 12:51

Het Openbaar Ministerie van Brussel gaat een onderzoek starten naar Electronic Arts. Aanleiding hiervoor is dat de uitgever geen gehoor heeft gegeven aan het verzoek om loot boxes te verwijderen uit FIFA 18 en 19.

Electronic Arts is de enige van de vier door de Belgische Kansspelcommissie aangesproken uitgevers die weigert om te stoppen met het aanbieden van loot boxes. EA was wel bereid om aan te geven hoe groot de kans is om bepaalde voorwerpen te krijgen, maar dat was voor de toezichthouder niet voldoende.

Electronic Arts gaf in mei tijdens een gesprek met aandeelhouders al aan dat de FIFA Ultimate Team-pakketten niet werden verwijderd uit FIFA 18 en 19. CEO Andrew Wilson zei toen dat ‘toezichthouders uit verschillende regio’s hebben vastgesteld dat het aanbieden van FIFA Ultimate Team-pakketten geen vorm van gokken is’.

De afgelopen tijd verwijderden Take-Two Interactive, Valve en Blizzard al onder druk van de Kansspelcommissie loot boxes uit hun games. Blizzard schafte de digitale schatkistjes voor Belgische spelers af in Overwatch en Heroes of the Storm, en Take-Two deed hetzelfde met NBA 2K19. Valve paste de games Counter-Strike: Global Offensive en Dota 2 aan voor Nederlandse en Belgische spelers.

De Belgische Kansspelcommissie deed eind vorig jaar onderzoek naar loot boxes. Concreet ging het om de spellen Overwatch, Star Wars Battlefront II, FIFA 18 en Counter-Strike: Global Offensive. In april oordeelde de toezichthouder dat het aanbieden van deze verrassingspakketten een vorm van gokken is. De Kansspelcommissie dreigde toen met boetes tot 1,6 miljoen euro als games niet worden aangepast.

In Nederland is eveneens veel te doen over loot boxes. De Kansspelautoriteit concludeerde net als zijn Belgische evenknie dat het aanbieden ervan een vorm van gokken betreft. De toezichthouder gaf toen uitgevers de kans om de games aan te passen, en zei vanaf 20 juni handhavend te gaan optreden. In Nederland is Valve tot nu toe de enige uitgever die actie heeft ondernomen.