E3: PlayStation steelt de show met bijzondere presentatie

dinsdag 12 juni 2018 - 12:13

Sony PlayStation presenteerde maandagavond in Los Angeles zijn persconferentie voorafgaand aan E3. De consolemarktleider liet zich van de beste kan zien met een aantal nieuwe titels en de nodige verrassingen.

In tegenstelling tot de concurrentie en eerdere E3-persconferenties was het eerste gedeelte van Sony’s presentatie bijzonder te noemen. In plaats van de gebruikelijke theatersetting werden de aanwezigen bij elkaar gezet in een soort schuur, waar een live-uitvoering van de soundtrack van The Last Of Us werd opgevoerd en een groot gameplaygedeelte werd getoond van de vervolggame. Hoewel de setting in eerste instantie voor veel onrust zorgde, het zicht op het scherm was door het gebrek aan stoelen beperkt, maakte de inhoud dat meer dan goed. De graphics van The Last Of Us 2 zijn fotorealistisch en de game schuwt de controverse en het geweld niet. Een releasedatum werd niet gegeven.

Na de presentatie werden de aanwezigen gevraagd om de schuur te verlaten en plaats te nemen in een theater, waar in een sneltreintempo meerdere trailers en presentaties werden getoond. Opvallend hier was het ontbreken van context en achtergronden, die normaliter worden gegeven door presentatoren en ontwikkelaars. Door die te schrappen werd de persconferentie van Sony des te interessanter. Wat natuurlijk ook hielp was dat er enkel potentiële hits werden getoond.

Een van die hoogtepunten was de première van de eerste gameplaybeelden van Ghost of Tsushima. Gesitueerd tijdens de Mongoolse invasie van Japan vertelt deze game het verhaal van Jin Sakai, een van de laatste samoerai. De game wordt gemaakt door Sucker Punch Studios (Infamous) en kenmerkt een speciale grafische en gewelddadige stijl. Net als bij The Last Of Us 2 werd er geen releasedatum bekendgemaakt.

De grote verrassing was de trailer van Resident Evil 2, een titel waarover voor de conferentie nog niets bekend was. Het aankondigingsfilmpje bevat de bekende survival action-actie in een modern jasje. RE2 verschijnt op 25 januari en is waarschijnlijk een remake van de gelijknamige game die 20 jaar geleden voor de originele console verscheen. Het is niet bekend of deze game exclusief op het PlayStation 4-platform verschijnt.

De persconferentie werd verder gebruikt om meer informatie te geven over de vorig jaar aangekondigde titels Spider-Man en Death Stranding. Laatstgenoemde is het PlayStation-project van de geestelijk vader van Metal Gear Solid: Hideo Kojima. De trailer gooide hoge ogen door de hoge mate van realisme bij de beelden en de bizarre insteek. Onzichtbare monsters, een baby, horror en griezelmomenten en veel onduidelijkheid.

Spider-Man daarentegen doet precies wat de gamers van deze exclusieve game verwachten. Spectaculaire en acrobatische gevechten en gameplay gevuld met cutscenes en quick time-events.

Ondanks een solide en verrassende persconferentie van andere uitgevers en platformhouders, wist Sony met deze persconferentie opnieuw de show te stelen. Dat kwam door de combinatie van een uitstekend opgebouwd spektakel met verrassingen en schitterende graphics. Het enige minpuntje is dat er heel veel moois getoond werd, maar releasedatums in de meeste gevallen achterbleven. Eén ding is zeker na alle E3-conferenties: er staan de komende jaren veel indrukwekkende en potentiële succestitels op de plank.