Van 3D-tekening tot werkelijkheid

maandag 16 april 2018 - 16:32

Het ontwerpen van een show of festival begint aan de tekentafel. Dankzij het softwarepakket SCAD Re-Event van AniVizzion kan een evenement dat op die manier is vormgegeven tot op de centimeter nauwkeurig worden nagebouwd.

Alleen in 2017 al zijn er naar schatting honderden evenementen georganiseerd die zijn ontworpen met SCAD Re-Event. De lijst van klanten die gebruikmaken van dit softwareprogramma is indrukwekkend te noemen en bevat grote spelers als Ampco Flashlight, Alda Events, Backbone International en Live Nation. “Met SCAD Re-Event kan er een 3D-tekening gemaakt worden van een festival, concert of evenement”, legt eigenaar Bert Hobelman uit. “Op die manier weet de organisator precies wat past en niet past. Die tekening is op de centimeter nauwkeurig. Het programma bevat een uitgebreide bibliotheek van 13.000 artikelen, variërend van hekken tot lampen en speakers, en gebruikers kunnen ook zelf artikelen inladen in de bibliotheek.”

Tijdswinst
AniVizzion, begin jaren negentig ontstaan, specialiseerde zich in 3D-software. Het bedrijf is sindsdien uitgegroeid tot marktleider voor tekensoftware in Nederland. AniVizzion verkoopt ook 3D CAD-programma’s voor werktuigbouw, standbouw en winkelinrichting. SCAD Re-Event is echter het enige programma dat ontwikkeld is voor het ontwerpen van evenementen en bevat daardoor mogelijkheden die specifiek voor deze branche bedacht zijn.

Een van de grote voordelen van het werken met SCAD Re-Event is de tijdswinst die ermee te behalen valt. “Gebruikers kunnen de tekeningen uitwisselen”, zegt Hobelman. “Ook kunnen meerdere mensen tegelijk aan een tekening werken, of ze nu met het decor bezig zijn of met de steigerconstructie.” Daarnaast kan er flink op de bouwtijd worden bespaard doordat de tekening exact aangeeft welke materialen er allemaal nodig zijn.”

Update
Mochten klanten op problemen stuiten, dan kunnen ze altijd contact opnemen. “Onze flexibele manier van werken is een van onze speerpunten”, vervolgt Hobelman. “Dingen gaan niet altijd volgens plan en dan moeten we ervoor zorgen dat we hier genoeg mensen hebben zitten. Ze kunnen live meekijken met de klant en direct advies geven.”

Het gebruik van het softwareprogramma vereist een training, maar is niet moeilijk. “Je leert het op zich snel, zeker onder begeleiding”, zegt Hobelman. “Ik heb zelf duizenden mensen opgeleid. Het enige wat ze nodig hebben is motivatie en tijd. Vroeger werden de cursisten in een klas geduwd en draaide ik hetzelfde riedeltje af, maar daar geloof ik niet meer in. Tegenwoordig ga ik naar de bedrijven toe. Op die manier kan ik gerichter aan de problemen werken die gebruikers ervaren. Om tegemoet te komen aan de wensen van de klant, sleutelen we dagelijks aan het softwareprogramma. Als er een update beschikbaar is, krijgen gebruikers daar automatisch bericht over.

Complexe productie
De gebruikers kunnen met SCAD Re-Event werkelijk alles uittekenen wat ze willen. Hobelman: “De een doet het wat uitgebreider dan de ander. Maar werkelijk alles laat zich in de tekening voorbereiden. Van Concert At SEA weet ik bijvoorbeeld dat alles erop staat, elke haak en elke lamp.” Welk evenement toont volgens Hobelman de kracht en flexibiliteit van het softwarepakket het beste aan? “De Vrienden van Amstel LIVE!”, zegt hij resoluut. “Dan heb je het over een technisch complexe productie, die is verzorgd door Sightline Productions. Zij doen ingewikkelde dingen en vragen dan ook veel van de software. Bij de Vrienden heb je het over drie podia en veel artiesten en instrumenten die telkens verplaatst moeten worden. Ik heb te horen gekregen dat ze dat alleen voor elkaar hebben gekregen dankzij SCAD Re-Event.”

Flexibel
In Nederland is AniVizzion marktleider en het bedrijf heeft volgens Hobelman ‘niet zo veel’ concurrentie van andere partijen. “Als die er al is, dan komt die van softwarepakketten uit Amerika." Is uitbreiding naar het buitenland dan een optie? Hobelman: “Die potentie heeft het pakket zeker, het is goed genoeg om wereldwijd uit te rollen. Er zijn dan ook plannen voor. Tegelijkertijd willen we kwaliteit blijven leveren en ervoor waken een dozenschuiver te worden.”

Gezien de hoeveelheid gebruikers van SCAD Re-Event is het opmerkelijk dat AniVizzion slechts zes mensen in dienst heeft. “Met dit team is het goed te doen”, zegt de eigenaar. “Het is niet onze ambitie om een heel groot bedrijf te worden. We hebben vooral techneuten in dienst, van wie wij de nodige flexibiliteit vragen. Zelf draagt Hobelman zijn steentje bij door cursussen te verzorgen, te programmeren en te helpen met de verkoop. “Wij zijn goed in het maken van tekenprogramma’s. Wij leveren software slimmer en met meer maatwerk dan andere bedrijven.”