24 procent van de Nederlanders downloadt nog illegaal

vrijdag 23 februari 2018 - 15:17

Het afgelopen jaar downloadde 24 procent van de Nederlandse bevolking illegaal films, series, muziek of games. Dat blijkt uit het Consument Insights Panel van Telecompaper.

Bijna een kwart van Nederlanders maakt nog gebruik van illegale diensten om series, films, muziek of games te kunnen bekijken of te spelen. Vijf jaar geleden downloadde 41 procent van de Nederlandse bevolking nog regelmatig content uit illegale bron.

Volgens het Consumer Insights panel van Telecompaper is de oorzaak van dit relatief lage percentage ‘de harde aanpak van illegale content alsook de opmars van betaalbare alternatieven’. 12 procent van de respondenten geeft aan dat het makkelijker is geworden betaalde content te vinden, 8 procent vindt illegale content steeds moeilijker te vinden en 4 procent wijt dit​ aan het blokkeren van illegale sites.

De antipiraterijorganisatie BREIN merkt op dat dit laatste ​waarschijnlijk het begin van een trend is omdat internetproviders pas sinds kort de toegang tot maar één site (The Pirate Bay) blokkeren. Ziggo en XS4ALL doen dit pas sinds eind september vorig jaar en de overige grote providers sinds eind januari van dit jaar. 

“Het is dus te verwachten dat het percentage illegale downloaders verder zal dalen”, zegt BREIN-directeur Tim Kuik in een verklaring. "De Alexa-ranking van The Pirate Bay geeft aan dat het Nederlands bezoek aan deze populairste illegale site sinds de blokkering fors is gedaald. De ranking was 40 voor de blokkering door Ziggo en XS4ALL en daalde daarna naar 83. Na de blokkering door de overige providers is die daling​ recentelijk​ doorgezet naar 145."

“Na de ervaring met de eerdere blokkering tussen 2012 en 2014 toen het Nederlands bezoek aan The Pirate Bay met meer dan 80% daalde, is dit opnieuw een duidelijke aanwijzing dat blokkering van toegang door internetaccessproviders een aanmerkelijke invloed op bezoekersaantallen heeft. Het omzeilen van blokkering vergt dat gebruikers willens en wetens actie moeten ondernemen ​als zij ​toch illegaal willen downloaden. ​Dat gaat de meeste mensen te ver.​”