Rookruimtes in horeca niet toegestaan

woensdag 14 februari 2018 - 11:42

De uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen is ongeldig. Dat heeft het gerechtshof Den Haag dinsdag bepaald. Volgens het hof is deze uitzondering in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.

In Nederland geldt vanaf 1 juli 2008 een rookverbod in de horeca. Er mag alleen gerookt worden in speciaal aangewezen rookruimtes. De belangenvereniging Nederlandse Nietrokersvereniging CAN (Club Actieve Nietrokers) heeft een vordering tegen de Staat ingesteld. De vereniging vindt dat het aanbieden van rookruimtes in strijd is met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik (het WHO-Kaderverdrag).

Het hof heeft CAN op dit punt in het gelijk gesteld. Art. 8 van het WHO-Kaderverdrag houdt in dat de aangesloten partijen effectieve maatregelen moeten nemen tegen blootstelling aan tabaksrook in ‘indoor public places’. Het hof oordeelt dat ook rookruimtes in horeca-instellingen hieronder vallen. Niet-rokers kunnen sociale druk voelen om zich bij de rokers in de rookruimtes te voegen.

Verder is het aannemelijk dat dat rook uit de rookruimtes ontsnapt en in de rookvrije gedeeltes van de horeca-instelling doordringt en dat werknemers die in de rookruimtes moeten opruimen aan tabaksrook worden blootgesteld.

De vordering van CAN om ook rookruimtes in andere openbare gebouwen te verbieden, is door het hof afgewezen.

Hier de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag.