Interview The Kik: ‘Entertainment van de bovenste plank, meneer!’

maandag 08 januari 2018 - 12:30

Begin februari gaat The Kik opnieuw het theater in. Op het programma staan uitsluitend Nederlandstalige covers van bekende en minder bekende internationale hits. ‘The Kik Hertaalt!’ is de titel van zowel deze theatervoorstelling als het nieuwe album dat de band heeft uitgebracht via Excelsior Recordings, in samenwerking met Dapper.

“Toen wij vier jaar geleden de huisband bij De Wereld Draait Door waren, moesten we zoals alle andere huisbands een bekend nummertje spelen dat ‘toevallig’ bij het besproken onderwerp paste”, vertelt Dave Von Raven van The Kik. “Wij vonden het veel leuker om van die wereldhits vertalingen te maken zodat we specifiek op het besproken onderwerp konden ingaan en de mensen die aan tafel zaten. De redactie wist niet zeker of ze dat wel wilde, dus hebben we dat eerst een keertje uitgeprobeerd. Daar kregen wij en DWDD zo veel goede reacties op, dat we dat zijn blijven doen.”

Wegzappen

Ondertussen werd The Kik verzocht om hetzelfde kunstje in andere radio- en tv-programma’s te doen. Von Raven: “Tegenwoordig vraagt ieder programma of je naast je eigen nummertje ook een cover wilt spelen, omdat ze anders bang zijn dat luisteraars wegzappen. Dat doen al die bandjes heel braaf en wij ook. Maar dan wel op onze eigen manier en in onze eigen stijl.” En zo bouwde The Kik de afgelopen jaren een behoorlijk repertoire op van hertalingen van bekende hits. Hertalingen die in de meeste gevallen maar één keer werden uitgevoerd.

‘The Kik Hertaalt!’ is het derde theaterprogramma van de band. De heren beschikken inmiddels dus over de nodige ervaring. “Het grote verschil tussen theater en optredens in clubs en op festivals is dat je in het theater juist wel mag praten”, zegt Von Raven. “Als je dat in een club doet, roepen ze al gauw ‘Bek houwe!’ en ‘Spelen!’ Maar in het theater kan ik lekker verhalen vertellen en daarmee mijzelf opnieuw uitvinden. Tussendoor worden liedjes gespeeld. En er zit ook een pauze in, weet je wel. De vorige keer heb ik zelfs een moderne dans gedaan. Ook dat is iets dat in het theater wel kan, maar niet in een club.”

Stand-up comedian

“Theater is veelzijdig, je kunt meer van jezelf laten zien” vervolgt Von Raven. Ik voel mij echt als een vis in het water. We doen daar altijd iets totaal anders dan in clubs of op festivals. Zo speelden we tijdens onze eerste theatertour obscure Nederbiet die vrijwel niemand kende, en met de tweede theatervoorstelling gingen we de kant van kleinkunst op. Verder hebben we altijd een mooi passend decor en zo. Dat is ook leuk voor al die mensen die The Kik al eens hebben gezien in de clubs. Nu gaan we iets doen met een radiostudio als decor. In het theater is het meer entertainment, waarbij ik de rol vervul van een, zeg maar, stand-up comedian.”

Gewoon jezelf zijn

Wat vindt Dave Von Raven van het huidige live landschap en welke rol speelt een festival als ESNS daarin? “Als je mag optreden op een festival als Noorderslag, dan is dat een soort mijlpaal. Toen wij daar voor de eerste keer mochten spelen, stonden we voor in de hal. Inmiddels hebben we dat een keer of vier, vijf gedaan en telkens is het weer helemaal te gek! Maar dat vind ik ook als ik op een biljarttafel ergens in de stad Groningen sta te spelen. Natuurlijk is het publiek bij ESNS belangrijk, je komt iedereen uit de industrie weer even tegen. En tijdens het stappen worden in de kroeg van Klaas de meeste deals beklonken. Maar tegen die tijd ben ik meestal al helemaal lazarus, dus daar kan ik mij nooit wat van herinneren. De laatste keer heb ik zelfs voor de deur van mijn hotelkamer liggen pitten. Tja, zo’n pasje dat je in je hoteldeur moet steken, dat werkt nooit bij mij…”

“Ik vind dat Nederland een goed live circuit heeft. Een band als The Kik is natuurlijk maar heel weinig op de radio te horen, daar loopt zo’n beetje elke Nederlandse band tegenaan. Maar we hebben werk zat, weet je wel. Nee, financieel is het nog steeds geen vetpot. Het is een beetje roeien met de riemen die je hebt. Kijk, mijn vriendin werkt ook gewoon fulltime. Ik ben blij dat wij wekelijks optreden en dat je gewoon je hoofd boven water kan houden. Dat geldt voor iedereen in de band, want we verdienen allemaal hetzelfde. Zelf doe ik nog weleens wat dingetjes ernaast om wat meer financiële ruimte te hebben. Zoals een programma als Maestro, ja. Dat vind ik ontzettend leuk, zeker wanneer je – zoals ik – daarin gewoon jezelf kunt zijn. Dan kom je namelijk voor de meeste verrassingen te staan en blijft het spannend. Maar ik heb daar niet aan meegedaan om de beste dirigent van Nederland te worden!”

Kruk op podium

“Het gaat goed met The Kik, maar je moet je eigen wel helemaal de tering werken. Dat is ook niet erg. Ik zou er niet aan moeten denken dat je zo groot bent dat je iedere dag tot vervelens aan toe op de radio bent te horen als enige Nederlandse band. Dat je bijvoorbeeld maar twee keer in het jaar mag optreden, in de Ziggo en op een of ander groot festival, en de rest van de tijd een beetje voor jezelf uit zit te kijken. Kijk, wij draaien met The Kik puur op enthousiasme, we moeten elke dag spelen en dat doen we. Zo’n theatertour houdt het spannend, ook voor ons. Nee, het is zeker niet zo dat we in het theater allemaal op een kruk op het podium zitten. Bij ons is het echt een hele avond lang topentertainment van de bovenste plank, meneer!”

Theatertournee

De theatertournee ‘The Kik Hertaalt!’ start op 1 februari in Capelle aan de IJssel en loopt tot eind april. De laatste voorstelling vindt op 24 april plaats in het Oude Luxor in Rotterdam. Voor meer informatie zie www.thekik.nl.