Muziekuitgever Wixen klaagt Spotify aan voor 1,6 miljard dollar

woensdag 03 januari 2018 - 12:17

Volgens Wixen Music Publishing biedt streamingdienst Spotify onrechtmatig muziek aan van onder andere Neil Young, The Doors en The Black Keys. De Amerikaanse muziekuitgever klaagt Spotify aan voor 1,6 miljard dollar.

The Hollywood Reporter meldt dat Wixen Music Publishing op 29 december een aanklacht heeft ingediend bij de rechtbank van Californië tegen Spotify. De muziekuitgever claimt dat Spotify tienduizenden nummers aanbiedt zonder daar licentiekosten en compensaties voor te betalen. Op basis van een artikel uit 2015 in de Wall Street Journal stelt Wixen dat Spotify ongeveer 30 miljoen tracks aanbiedt. Bij 21 procent zou dit gebeuren zonder rechtenafdracht.

Volgens de muziekuitgever heeft Spotify voorafgaand aan de Amerikaanse lancering een poging gedaan om muziek te licenceren door samen te werken met labels. Maar door de ‘race to be first to market’ heeft het bedrijf 'niet goed zijn best gedaan om de benodigde muzikale compositie-informatie te achterhalen'. Met als gevolg dat hiervoor geen licenties zijn afgesloten. De complete aanklacht is hier te lezen.

Het is niet de eerste keer dat Spotify aangeklaagd is vanwege auteursrechtenschending en gemiste betalingen. De streamingdienst schikte in het verleden met uitgevers en tekstschrijvers voor in totaal 43,5 miljoen dollar.