Pathé bouwt bioscoop naast Rotterdam Ahoy

donderdag 21 december 2017 - 14:16

Pathé wordt de nieuwe buurman van Rotterdam Ahoy. Daarmee opent Pathé zijn 29e locatie in Nederland. De geplande bioscoop zal naar verwachting ruim 1 miljoen bezoekers per jaar trekken. De bouw start in 2019, in 2020 staat de opening gepland.

Algemeen directeur Pathé, Dertje Meijer: “Dit is de volgende stap in onze vernieuwingsambitie. We zijn blij dat we als Pathé kunnen bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van het Hart van Zuid. Voor Pathé biedt deze locatie nieuwe kansen voor nog meer bijzondere belevenissen”.

Dankzij het Smart City EU-programma RUGGEDISED ondergaat het Hart van Zuid de komende jaren ook een energie-transitie. Zowel in de renovatie van een openbaar vervoer hub als de verschillende gebouwen. Concreet betekent dit dat in het ontwerp en de bouw de ambitie van RUGGEDISED meegenomen wordt en daarmee bijdraagt aan maximale energie-efficiency en CO2-reductie. 

De nieuwe bioscoop wordt onder architectuur gebouwd. Pi de Bruijn, architect en partner bij Cie en bekend als architect van het circulaire gebouw Circl op de Zuidas in Amsterdam, is gevraagd een ontwerp van internationale allure te maken. De Bruijn: “We zijn als architecten vol enthousiasme om hier een van de parels van Hart van Zuid te realiseren.” De Bruijn is onder andere bekend van zijn ontwerp voor de Tweede Kamer in Den Haag en de vleugel van het Concertgebouw in Amsterdam.

Naast een bioscoop maken ook de bouw van een internationaal congrescentrum inclusief een poppodium als uitbreiding van de Ahoy accommodatie, een hotel, diverse restaurants en extra parkeerruimte deel uit van het Business & Entertainment gebied van Hart van Zuid.

De bioscoop wordt een nieuwe publiekstrekker tussen Winkelcentrum Zuidplein, Ahoy en het Zuiderpark. Deze ligging biedt Pathé extra kansen voor entertainment samenwerking. Zoals de mogelijkheid om een bioscoopzaal in te zetten als side-event, waarbij ingehaakt wordt op de programmering van Rotterdam Ahoy, zoals bijvoorbeeld een livestream van het North Sea Jazz Festival.