Netflix domineert in markt voor video-on-demand

donderdag 21 december 2017 - 13:24

Nederlanders kijken bijna een half miljard minuten per dag naar Netflix. Het bedrijf heeft daarmee een derde van de kijktijd in video-on-demand in handen. Dat blijkt uit de Smart Media Monitor, een marktonderzoek van Multiscope onder 6.700 Nederlanders. 

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 5,6 miljoen Nederlanders gemiddeld 84 minuten per dag naar Netflix kijken. In totaal is Netflix daarmee goed voor 472 miljoen kijkminuten per dag. Dit is een derde (32 procent) van de totale video-on-demand-kijktijd. YouTube volgt op enige afstand met 18 procent van de kijktijd. Samen zijn ze goed voor de helft van de vod-kijktijd in Nederland.

Het bereik van Netflix is groter dan het aantal betalende huishoudens. In Nederland betalen ongeveer 2,8 miljoen huishoudens voor Netflix. Het abonnement wordt niet alleen binnen het huishouden gedeeld, maar 40 procent deelt het ook buiten het huishouden. In totaal liften naar schatting 1,12 miljoen huishoudens gratis mee. Vooral 18 t/m 34-jarigen delen hun account. Gemiddeld heeft Netflix 1,43 kijkers per huishouden. Van de huidige gebruikersgroep zegt per saldo 10 procent meer tijd aan Netflix te gaan besteden.

De resultaten komen uit de recent verschenen Smart Media Monitor, een grootschalig onderzoek naar digitaal mediagebruik. In het onderzoek zijn 6.700 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.