Amerikaanse belangenvereniging rond zelfregulering bij gamebedrijven opgericht

dinsdag 28 november 2017 - 15:44

Een aantal experts en producenten uit de Amerikaanse game-industrie hebben een nieuwe belangenvereniging in het leven geroepen. De NCGP moet helpen bij meer zelfregulering binnen de industrie.

De oprichting van de NCGP (The National Committee for Games Policy) heeft direct te maken met de recente controverse en discussie rondom loot boxes, microtransacties en de gokelementen in games. De organisatie is opgedeeld in twee onderdelen, naast een zelfregulerend orgaan komt er ook een denktank. Beide zouden onafhankelijk van elkaar opereren. Zo kunnen werknemers van ontwikkelaars als klokkenluiders bij de NCGP terecht als zij van mening zijn dat ze overuren niet goed betaald krijgen, of als er gewerkt wordt op een manier die uiteindelijk schadelijk is voor consumenten.

De NCGP ziet zich niet als belangenorganisatie voor enkel gameontwikkelaars, maar wil alle professionals uit de gamesindustrie vertegenwoordigen. Het nieuwe initiatief neemt geen overheidsgeld aan, maar wordt ondersteund en gesubsidieerd door de aangesloten bedrijven.

Opvallend is dat niet een grote ontwikkelaar of uitgever uit de industrie zich heeft aangesloten bij NCGP. De leden bestaan vooral uit indie-ontwikkelaars en een projectmanager van ESL.