Iraniër aangeklaagd na hack- en afperspoging HBO

woensdag 22 november 2017 - 15:41

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft de Iraanse Behzad Mesri aageklaagd voor het hacken en afpersen van de zender HBO.

Uit onderzoek van de FBI blijkt dat Mesri tussen mei en juli HBO wist te hacken en maakte hij nog niet uitgezonden episodes van The Deuce, Ballers en Curb Your Enthusiasm buit. Ook wist de hacker scripts van Game Of Thrones, de inloggegevens van de sociale media-accounts van het betaalkanaal en financiële data te bemachtigen. Mesri vroeg aan HBO vijf miljoen euro in bitcoins. De Amerikaanse zender weigerde om tot betaling over te gaan. waarna verschillende episodes en documenten terechtkwamen op internet

Hoewel zijn naam bekend is gemaakt, is Behzad Mesri niet gearresteerd. Hij zou vermoedelijk nog Iran verblijven. Openbaar Ministerie claimt dat de dader in het verleden als hacker voor het Iraanse leger werkte. Tegenwoordig zou Mesri lid zijn van de hackersgroep Turk Black Hat. 

Assistent FBI-directeur William F. Sweeney Jr.: “De aanklacht van vandaag toont dat internationale cybercriminelen nooit buiten het bereik van de Amerikaanse wet vallen.”