BEM’S zet met Shop For Geek in op franchisewinkels

maandag 30 oktober 2017 - 17:03

Met het openen van het franchiseconcept Shop For Geek meldt distributeur BEM’S zich in de retail. De winkels moeten dé plek worden waar gamers, fans van licensed products en consumenten die op zoek zijn naar een bijzonder cadeau aan hun trekken komen.

Het gaat heel erg hard. Binnen zes maanden hadden we al negen winkelpunten. Dat overtreft onze stoutste verwachtingen”, glundert Yannick Van Autrève, franchisemanager Vlaanderen, Nederland en Duitsland van BEM’S. De ervaring die de distributeur in de lange historie van het familiebedrijf heeft opgedaan met games, consoles, merchandise en licensed products komt samen in de Shop For Geek-winkels. De afgelopen jaren is het concept ontwikkeld door BEM’S, na research in verschillende landen en onder verschillende winkelketens. In maart ging de eerste Shop For Geek-winkel open in het Belgische Waver, binnen een halfjaar gevolgd door nog acht winkels. Inmiddels is ook de eerste buitenlandse vestiging geopend, in Frankrijk. In 2018 volgen nog dertig winkels, behalve in België en Frankrijk ook in Duitsland en Nederland.

Gat in de markt
De winkels spelen in op de vlucht die de verkoop van merchandise en licensed products de laatste jaren heeft genomen. Niet alleen liefhebbers en kenners, ook mensen die een bijzonder cadeauartikel zoeken voor verjaardagen of feestdagen weten dit soort producten steeds vaker te vinden. Tegelijkertijd heeft de retail het zwaar, viel ook BEM’S als distributeur op. Verschillende winkels stopten hun 
activiteiten, waardoor gamers en liefhebbers
van tv-series, films en popculture niet meer bediend werden. Dat leverde een gat in de markt op, dat BEM’S nu zelf opvult met de Shop For Geek-franchisewinkels, waarvoor zelfstandig ondernemers worden gezocht.

“Onze klanten zijn vaak enorm gepassioneerde mensen, die uren kunnen doorbrengen in de winkel”, vertelt Van Autrève. “Ze halen hun hart op aan hun favoriete games, of een bijzondere collector’s item. We kunnen in deze winkels een enorm aantal referenties aanbieden. In een gemiddelde shop hebben we ruimte voor 2500 artikelen, in de grootste zelfs voor 5500 verschillende producten. Van Star Wars en Harry Potter tot Nintendo en DC Comics: van alle populaire licenties van dit moment bieden we een enorm aanbod, gepresenteerd in verschillende belevenisstands. Zo worden de Shop For Geek-winkels echt belevingscentra, waar verschillende thema’s op zeer interactieve en aantrekkelijke wijze kunnen worden gepresenteerd aan de klant. Zo’n aanbod kan niet worden geëvenaard door de grote winkelketens, en die winkelervaring kan de onlineretail de klant niet bieden.”

Rendabele winkels
Binnen het Shop For Geek-concept zijn de winkeleigenaren zelfstandig ondernemers die met BEM’S samenwerken om een rendabele zaak op te zetten. BEM’S begeleidt in het analyseren van de beoogde locatie, het opleiden van personeel, het analyseren van resultaten en het opzetten van marketingcampagnes om publiek te trekken. “Voor ons staat de rendabiliteit van de winkelpunten voorop”, licht Van Autrève toe. “BEM’S heeft een enorm magazijn in Waver, dat stampvol staat met stock en heel divers is qua producten. Ondernemers kunnen daar zelf uit bestellen, met onze geautomatiseerde systemen voor stockbeheer en levering. Zo kunnen we een uitgebreid winkelassortiment garanderen dat altijd op voorraad is. Een product dat in de winkels verkocht wordt, kan zo altijd snel aangevuld worden, tot wel vijf keer per week. Daardoor is het stockrisico voor de winkelier heel laag. We willen niet alleen leverancier zijn van de winkelier, maar ook partner.”