Loud Noise groeit op alle fronten

vrijdag 20 oktober 2017 - 10:06

In slechts anderhalf jaar tijd heeft booking agency, concertpromoter en festivalorganisator Loud Noise een prominente plek ingenomen tussen de belangrijkste Europese agencies voor hardere muziek.

Binnen een halfjaar werkten we hier al met tien man”, zegt Tjerk Maas trots. Samen met Paul van Berlo begon hij op 1 januari 2016 booking agency, concertpromoter en festivalorganisator Loud Noise, gespecialiseerd in de hardere gitaargenres. De basis van het bedrijf werd al in 1998 gelegd, toen Maas zelf in een band speelde, concerten opzette in 013 en bands boekte. Wat begon met zes bands, is inmiddels uitgegroeid tot een roster met zo’n tachtig internationale bands, zeshonderd shows per jaar en de organisatie van verschillende eigen festivals en evenementen, zoals Dynamo Metalfest en Into The Grave.

Op alle fronten groei

Inmiddels is Loud Noise een van de grootste Europese agencies voor hardere gitaar-muziek, met in het roster grote namen als Metal Church, Vandenberg's Moonkings en Trapped Under Ice. De helft van de acts van Loud Noise is Amerikaans, de rest komt uit onder meer Nederland, Engeland en België, al boekt het Eindhovense bedrijf ook shows voor enkele bands uit Japan en Costa Rica. “We worden steeds sterker in het boeken van buitenlandse bands. We kijken niet alleen naar Nederland, maar naar heel Europa. Zo hebben we bijvoorbeeld ook twee Belgische boekers in dienst. Tours voor dit soort bands bestaan uit zo’n twintig tot dertig shows; die acts zijn echt een paar weken op tournee. Voor bijvoorbeeld een Amerikaanse band heeft het weinig zin om voor slechts een week over te komen. Daarom boeken we voor een buitenlandse band soms wel drie shows in Nederland.”

Ook met hardere muzieksoorten als metal en hardcore is het mogelijk om veel shows te boeken in Nederland. Maas: “Loud Noise is inmiddels bekend bij alle zalen en festivals. Ons roster is de afgelopen tijd flink gegroeid, zowel qua aantal als in het formaat van de bands. We hebben nog geen shows in de AFAS Live geboekt, maar alles daaronder wel. De ambitie om met onze bands richting AFAS Live te groeien is er zeker. Dit jaar zijn we op alle fronten gegroeid: met de festivals die we organiseren, de bezoekersaantallen van de festivals, het aantal bands dat we boeken en het aantal agenten dat we in dienst hebben. De groei gaat zo hard dat we af en toe op de rem moeten trappen. We willen namelijk wel kwaliteit blijven leveren. Daarom zoeken we nu een nieuwe agent die zich specifiek gaat richten op traditionele metal en echte hardrock.”

Liefhebbers

Hoe groot de markt voor hardere gitaarmuziek is, wordt duidelijk uit het succes van Dynamo Metalfest. De eerste keer dat Loud Noise het festival organiseerde, kwamen er vijfduizend bezoekers; twee jaar later was dat aantal al verdubbeld. Maas: “We willen in de toekomst meer mooie festivals neerzetten die bestaansrecht hebben en iets toevoegen aan het festivallandschap. Ook willen we zelf meer concerten op mooie locaties gaan promoten – van kleine cafés als Little Devil in Tilburg tot zalen als de Effenaar en 013 – of het Klokgebouw, als de kans zich voordoet.”

Dat Loud Noise zijn kansen weet te pakken, komt mede doordat de medewerkers groot liefhebber zijn van de genres waarin hun bands actief zijn. Zo verzorgde Maas de Europese boekingen voor het inmiddels wereldberoemde Volbeat. Maas: “We zijn allemaal mensen die heel erg van deze muziekhouden. Naast het boeken van een band moeten we er ook inhoudelijk over kunnen praten. Die combinatie is heel belangrijk.”