Mixcloud tekent licentiedeal met Warner Music

maandag 09 oktober 2017 - 13:58

Mixcloud heeft een licentiedeal getekend met Warner Music. Daardoor mag de streamingdienst de muziek van artiesten die bij Warner Music onder contract staan gebruiken op zijn dienst.

Dat maakte de Financial Times gisteren bekend. De deal is een flinke opsteker voor de streamingdienst. Warner Music is de eerste major platenmaatschappij die een licentiedeal tekent met de service, die 17 miljoen maandelijkse gebruikers heeft. Mixcloud is een populair platform voor DJ’s en producers, die gezamenlijk meer dan 12 miljoen radio shows, DJ-sets en podcasts aanbieden via de service. Onder andere Carl Cox, Tiësto en Talking Heads zanger David Byrne bieden muziek aan via de Britse service. 

Dankzij het gebruik van Content ID software kan er op Mixcloud worden bijgehouden hoe lang en hoe vaak bepaald auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt gebruikt. Zo betaalt Mixcloud rechthebbenden voor het gebruik van hun muziek, door bij te houden hoe vaak en hoe lang hun muziek is gebruikt op het platform. De Amerikaanse rechtenorganisaties en SoundExchange incasseren bij Mixcloud en betalen uit bij de aangesloten muzikanten.

Behalve met Warner zit Mixcloud ook met de twee andere majorlabels Universal Music en Sony Music om de tafel voor een licentiedeal. Voorheen maakte Mixcloud gebruik van een radiovergunning voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziek. De dienst werd in 2008 opgericht en wordt gezien als een concurrent van Soundcloud en aanvulling op Spotify en Apple Music. Met de licentiedeal wil Mixcloud verder inspelen op het op maat aanbieden van audiocontent.