KleanMusik start petitie voor onafhankelijk onderzoek naar Buma/Stemra

donderdag 12 oktober 2017 - 12:06

Een collectief van auteurs, burgers, professionals en ondernemers is onder de naam Schoon Schip een petitie gestart, met als doel om steun te krijgen voor een onafhankelijk onderzoek naar Buma/Stemra.

De petitie is gestart door KleanMusik, een in 2013 opgerichte organisatie die zich inzet voor een rechtmatige uitbetaling aan auteurs. KleanMusik wil met de petitie steun krijgen voor negen opgestelde moties, die bij de Algemene Ledenvergadering van Buma/Stemra op 30 oktober moeten worden ingediend.

Volgens de initiatiefnemers wordt Buma/Stemra ‘al jaren gebruikt door kennisrijke partijen, waaronder sommige uitgevers, om muziekauteurs te benadelen door middel van een cultuur van onnodige geheimhouding, complexiteit en het in stand houden van ondoorzichtige financiële constructies’. Onder de initiatiefnemers bevinden zich onder anderen componist en producer Rob Bolland, componist, producer en bassist Arnold Mühren en financieel adviseur Rob Storm. 

In de moties wordt onder andere gevraagd om transparantie door het delen van rapporten, het beantwoorden van vragen gericht aan bestuur, directie en accountants, een onafhankelijk onderzoek naar de integriteit van Buma/Stemra, onderzoek naar het royeren van kritische leden en onderzoek naar de vergoedingen voor streams.

De organisatie opende eerder al een meldpunt voor klachten over Buma/Stemra. Inmiddels hebben 80 mensen de petitie ondertekend.