Buma/Stemra-directeur krijgt bijval van muzikanten en organisaties

maandag 09 oktober 2017 - 13:53

Het Volkskrantartikel waarin het uitgavepatroon van Buma/Stemra-directeur Wim van Limpt onder de loep wordt genomen, maakt veel reacties los. De Ntb en BAM! stellen dat een verkeerd beeld wordt geschetst van Van Limpt.

Beide organisaties vinden dat er in het stuk in de ochtendkrant geen belangrijke nuances en verklaringen worden genoemd, waar dat wel op zijn plaats zou zijn. “Sinds het onderzoek is gestart naar financiële misstanden bij Buma/Stemra, rommelt het intern”, schrijft BAM (Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten) op zijn Facebookpagina. “Wim van Limpt heeft met dit onderzoek geen vrienden gemaakt en alle informatie die we nu in de Volkskrant kunnen lezen, lijkt er dan ook op gericht om hem persoonlijk onderuit te halen.”

De Ntb schrijft dat de vakbond niet overtuigd is van het stuk in de Volkskrant. Volgens de Ntb trachten medewerkers die volgens onderzoek de rechthebbenden benadeelden nu Buma/Stemra-directeur Wim van Limpt te beschadigen. “Dat een directeur van Buma/Stemra kosten maakt aan businessclass vliegtickets, hotels en etentjes behoort tot zijn werk. Het bericht leidt af van de zaken die er werkelijk toe doen”, is te lezen in de reactie op het Volkskrantartikel.

Behalve de Nederlandse Toonkunstenaarsbond en de Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten lieten ook verschillende andere betrokkenen zich uit over de kwestie. Zo wijst muzikant, producer en Buma/Stemra-watcher Pim van de Werken op het grotere plaatje waarin de uitgaven van Van Limpt gedaan zijn, waardoor een onevenwichtig beeld ontstaat. Volgens Van de Werken heeft de Volkskrant 'zich voor het karretje laten sparren van Buma/Stemramedewerkers die boos zijn over het beleid van Van Limpt'.

Op Twitter roept 3voor12-eindredacteur Niels Aalberts Tom Kreling, schrijver van het artikel in de Volkskrant, op bronnen te noemen, de hoeveelheid bronnen te noemen en/of bij Buma/Stemra aangesloten en in de materie ingevoerde muzikanten aan het woord te laten. In een discussie op het socialmediaplatform met Kreling zegt Aalberts dat het artikel ‘bewust heel scherp is opgeschreven. Erg op de man, zeer beschadigend’. De Volkskrantjournalist beweert echter dat ‘alles feitelijk onderbouwd is’.

Vicevoorzitter van het bestuur van Buma/Stemra Henk Westbroek geeft op Facebook uitleg over de aanstelling van zijn dochter Chrissie als controller bij de auteursrechtenorganisatie. “Nauta Dulith concludeert na onderzoek…dat mijn dochter uitsluitend aangenomen is omdat ze een van de twee beste sollicitanten bleek te zijn”. Volgens Westbroek heeft de Volkskrantjournalist bewust de conclusie uit dit onderzoek uit het stuk gehouden, zo valt te lezen in een Facebookbericht van Westbroek.

Op 30 oktober is de Ledenvergadering van Buma, waar naar verwachting uitgebreid zal worden ingegaan op het artikel en de beschuldigingen.