Uitgavenpatroon directeur Buma/Stemra onder vergrootglas

vrijdag 06 oktober 2017 - 13:16

Buma/Stemra-directeur Wim van Limpt (44) verkwist onnodig geld van de organisatie, aldus de Volkskrant vandaag. Van Limpt laat in een reactie weten zich niet te herkennen in het geschetste beeld. 

De ochtendkrant opende vanmorgen de aanval op het ‘buitenissig uitgavenpatroon’ van de directeur van de auteursrechtenorganisatie. In het stuk wordt aan de hand van interne stukken en gesprekken met interne, externe bronnen en kennissen een beeld geschetst van het uitgavepatroon van de directeur, dat niet zou passen bij een vereniging dat verlies lijdt en inteert op het eigen vermogen.

Zo zou Van Limpt op kosten van Buma/Stemra een lidmaatschap van golfclub The Dutch hebben afgesloten, a €42,500. Ook zou hij standaard businessclass vliegen naar muziekconferenties, in dure hotels overnachten, in luxerestaurants eten en zijn kantoor voor 13 duizend euro opnieuw laten inrichten. Om zijn taken als directeur goed te kunnen doen, volgt hij cursussen bij Harvard en Insead (Parijs) en huurt hij consultancybureau Thaesis in. Dat kost Buma/Stemra in 2016 €404.210,62. Ook worden er vraagtekens gezet bij de aanstelling van Chrissie Westbroek als controller. Zij is de dochter van vicevoorzitter van het bestuur Henk Westbroek en solliciteerde bij Van Limpt direct, zonder dat er een openstaande vacature was.

In een reactie - die aanvankelijk alleen tegen betaling was in te zien en later gratis toegankelijk werd gemaakt - nuanceert Van Limpt een en ander. Zo zegt hij: “Je kunt bij alles wel de vraag stellen of het past bij een zuinig beleid. Maar ik heb bij mijn aantreden niet gezegd: zuinig, zuinig. Ik heb gezegd dat we zo efficiënt mogelijk moeten werken.” Businessclass vliegen past volgens hem bij efficiency, omdat je dan makkelijk vluchten kan annuleren en wijzigen en veel tijd wint met inchecken en het vliegtuig verlaten.

De berichten volgen op een lange lijst van eerdere berichten over wantoestanden bij de auteursrechtenorganisatie, zoals belangenverstrengeling, corruptie en het te weinig uitbetalen aan auteurs. Van Limpt zelf bracht deze zomer naar buiten dat er onder de vorige directie met financiële middelen geschoven werd om de 15%-kostennorm te halen. Bij zijn aantreden op 16 mei 2016 beloofde Van Limpt meer ‘open en transparant’ te zijn, om zo de bezoedelde naam van de organisatie te zuiveren. Hij is sinds 2007 werkzaam bij de organisatie.

Hij verving Hein van der Ree, die opstapte nadat zijn salaris van €395.232 (+€ 9.532 voor sociale premies en € 65.251 voor pensioen) moest worden verlaagd tot de balkenendenorm van €230.000 per jaar (2016). Daar ging Van der Ree niet mee akkoord, waarna hij met een vertrekpremie van € 484.861 de vereniging verliet. Na zijn aantreden geeft Van Limpt aan Buma/Stemra te willen vernieuwen. Hij botst al snel met collega-directieleden Anja Kroeze (General Counsel, Hoofd Juridische Zaken) en Wieger Ketellapper (Financieel Directeur/CFO), die zich vervolgens ziek meldden.

Vakbond NtB heeft aangegeven vandaag met een eigen bericht te komen als reactie op het artikel in de Volkskrant.