[PIAS] blijft bouwen

donderdag 14 september 2017 - 16:03

Grensoverschrijdend werken is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Zo gaan artiesten internationale samenwerkingen aan of zijn het buitenlandse artiesten die in een ander land eerder naam maken dan in hun thuisland. [PIAS] beweegt zich in dit dynamische landschap als een vis in het water.

Van oorsprong is [PIAS] een Belgisch bedrijf, maar de platenmaatschappij heeft zich inmiddels in diverse landen gevestigd. Het Nederlandse [PIAS] kantoor was het eerste lokale [PIAS] kantoor buiten België en geldt als de grootste onafhankelijke speler in de Nederlandse markt, met een focus op marketing, promotie, verkoop en lokale A&R. “We zijn van oorsprong een partij die in de alternatieve hoek zat, maar dat alternatieve imago is niet helemaal meer van toepassing”, aldus Ray Ligthart, general manager bij [PIAS]. “We zijn een stuk richting de pophoek opgeschoven. En wat is de definitie van pop tegenwoordig, met het succes van elektronische acts als Martin Garrix of hiphopartiesten als Lil’Kleine en Ronnie Flex? Vooral sinds de overname van Rough Trade Distributie drie jaar geleden werken we bijvoorbeeld samen met labels als 8Ball, Armada, BMG Rights en de VARA. Dat maakt dat we distributie doen voor zowel Armin van Buuren als OG3NE, we werken met de Kinderen Voor Kinderen-catalogus en werk van André Hazes, Daniël Lohues of Rowwen Hèze. Om er enkele noemen.”

Focus

De focus voor de komende periode ligt op een aantal Nederlandse acts dat de afgelopen jaren naam heeft gemaakt en op een  gevestigde naam. “We bouwen continu aan de carrières van de artiesten die we hebben getekend.  De nieuwe single van CUT_, Electrify, is er eentje waar we heel druk mee zijn. Tessa Rose Jackson opereert tegenwoordig onder de naam Someone en van haar hebben we net de single Say Something uitgebracht. Lucas Hamming blijft aan de weg timmeren met zijn eerder dit jaar uitgebrachte album Luck Is For Suckers en dit najaar is de nieuwe Racoon voor ons erg belangrijk. Die band zit al twaalf jaar bij ons en is sinds de hit Love You More uitgegroeid tot een van ’s lands grootste bands. De EP Look Ahead is het album vooruitgesneld, het volledige album volgt later dit jaar en is uiteraard topprioriteit voor ons.”

Goed luisteren

Het heeft volgens Ligthart anno 2017 weinig zin meer om als platenmaatschappij te denken in hokjes als genres, of om in carrières binnen bepaalde landsgrenzen te denken. “Max Meser groeide op aan de Costa Brava maar maakt in Nederland carrière met zijn op Britse leest geschroeide werk. Causes is een Nederlandse band met een Britse frontman die het heel goed in Nederland doet, terwijl het Amsterdamse duo als CUT_ juist internationaal aanslaat. Matt Simons is een Amerikaanse singer-songwriter die bij ons heeft getekend, hier in Nederland voet aan de grond heeft gekregen. Hij werkt met onder andere Marco Borsato, maar bijvoorbeeld ook met onze signing Deepend, die met een remix van zijn werk is doorgebroken. Het grijpt allemaal in elkaar. Wat wij als [PIAS] doen is vooral goed luisteren wat in het gebied dat wij bedienen goed aan kan slaan, actief werken met die signings, doen wat voor hen het beste werkt en hen bij de juiste doelgroep onder de aandacht brengen. Het voordeel dat we hebben, is dat we korte lijnen hebben en snel kunnen schakelen. Zo kunnen we snel inspelen op wensen, behoeften en kansen van en voor de artiesten op ons roster.”