Liefde voor muziek staat centraal bij Berk Music

vrijdag 15 september 2017 - 14:10

Binnen de Nederlandstalige muziekwereld zijn maar weinig platenbazen zó begaan met hun artiesten als Adrie van den Berk. Diens bedrijf Berk Music is de enige partij die het volledige spectrum bestiert: van platenmaatschappij en management tot online retail, publishing en boekingen.

“Adrie steekt zijn nek uit voor artiesten en durft risico’s te nemen”, aldus Ton Koopmans van feestduo Gebroeders Ko. “Toen wij in 2002 met Ik Heb Een Toeter Op Mijn Waterscooter kwamen, werden we door iedereen uitgelachen. Niet door Adrie, die nam ons serieus en zei: ‘Ik zet het op een verzamel-cd, en dan zien we wel hoe het wordt opgepikt.’ De rest is geschiedenis. We zijn in de loop der jaren met elkaar meegegroeid. Bij Adrie gaat het in eerste instantie nooit om het geld, hij heeft de oprechte liefde voor Nederlandstalige muziek voorop staan. Als hij vindt dat iets uit moet komen, dan zorgt hij daar gewoon voor.”

Gebroeders Ko hebben hun publishing ondergebracht bij Berk Music, dat sinds juli ook exclusief hun boekingen verzorgt. Met steun van Berk heeft het duo inmiddels ook een bloeiende carrière in Duitsland. “Daar hebben we inmiddels zo’n veertig hits op onze naam staan, en diverse gouden en platina platen. Daar hoor je de Nederlandse pers amper over. Dan staat Adrie weer te briesen dat het niet eerlijk is dat niemand daarover schrijft. Dat zegt veel over hem, hij gaat door het vuur voor zijn artiesten.”

Vertrouwen

Stef Ekkel beaamt dit – ook hij kreeg zijn eerste kans bij Van den Berk. Vorig jaar verscheen een veertig nummers tellend dubbelalbum – als carrière-overzicht, tot en met de hitsingle Liever Te Dik In De Kist, met René Karst. “Dat Berk Music in deze tijd nog albums uitbrengt, vind ik tekenend. Adrie vindt gewoon dat zijn artiesten moeten blijven groeien en doorontwikkelen. Daar blijft hij in investeren.”

En dat doet hij volgens Ekkel niet alleen financieel, maar ook met tijd en kennis van zaken. “De grens tussen werk en privé is erg vaag. We hebben absoluut een vriendschappelijke band en Adrie steekt veel tijd in het uitwerken van ideeën, het luisteren naar liedjes en het geven van commentaar. Uiteraard zijn we het niet altijd met elkaar eens, dat hoort erbij. Maar juist het vertrouwen dat je over en weer kunt zeggen wat je vindt, is heel waardevol.”

Artistieke drijfveer

Een relatieve nieuwkomer bij Berk Music is Jeffrey Heesen, die in 2015 meedeed aan Bloed Zweet en Tranen en datzelfde jaar de Buma NL Award won voor Grootste Talent. “Ik ben een Brabantse jongen, dan ken je Berk Music. Het is heel fijn dat ik daar nu alles onder heb kunnen brengen: de rechten, de releases, de boekingen… Als ik iets wil weten, hoef ik maar één nummer te bellen.” Heesen noemt de samenwerking puur, omdat de liefde voor muziek de boventoon voert.

“Natuurlijk moet er aan het eind van de dag iets verdiend worden, maar de artistieke drijfveer is het grootst. We kunnen goed samen luisteren naar een liedje, door muziek geëmotioneerd raken. Het is fijn dat Adrie ook openstaat voor de eigen identiteit van zijn artiesten en hen steunt in de doorontwikkeling daarvan. Ik had voor mijn single Jij een heel duidelijk idee voor de hoes en de clip. Daarvoor zijn we naar New York gegaan. Binnenkort organiseer ik in samenwerking met Berk Music mijn eerste VIP Friday, een bijzondere avond met optredens, hapjes en drankjes. Adrie is daar actief mee bezig; hij heeft continu ideeën en verzint dingen die niemand anders nog doet. Ik heb dan ook het volste vertrouwen in de toekomst bij Berk Music.”