BREIN pakt handelaar in gestolen gegevens streamingdiensten aan

dinsdag 08 augustus 2017 - 09:27

BREIN heeft een handelaar in gestolen log-in gegevens geïdentificeerd en aangesproken. De 26-jarige man uit Zwolle beheerde een onlinewinkel waar hij voor een fractie van de prijs abonnementen verkocht voor verschillende legale streamingdiensten.

De handelaar haalde de gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden binnen op verschillende hackersfora, en verkocht die aan zijn klanten. De gegevens werden ontvreemd bij slecht beveiligde websites die vrij gemakkelijk zijn te hacken. De man heeft geschikt voor een bedrag van 10.000 euro.

BREIN stuurt mails naar de enkele honderden gedupeerden met het advies hun wachtwoorden te wijzigen. "Het is belangrijk dat mensen niet eenzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere diensten", zegt BREIN-directeur Tim Kuik in een verklaring.

"De prijs was te mooi om waar te zijn en dan weet je eigenlijk al dat het fout zit", gaat Kuik verder. "Zodra de klanten van deze handelaar de gegevens kregen en zeker als zij daarvan gebruik gingen maken, wisten ze dat zij op het account van iemand anders zaten. Niet alleen maakten zij zonder toestemming gebruik van auteursrechtelijk beschermde content, maar ook pleegden zij daarmee computervredebreuk. Het is aan het Openbaar Ministerie of zij dat gaan vervolgen."