Entertainment Business brengt Nederlandse vinylindustrie in kaart

vrijdag 04 augustus 2017 - 11:40

Vinyl is de hype al lang en breed voorbij. Vooral onder jongeren is ‘het zwarte goud’ aan een opmerkelijke comeback bezig. In het augustusnummer van Entertainment Business worden de belangrijkste spelers in de Nederlandse vinylindustrie in kaart gebracht. 

De redactie heeft een lijst van 14 spelers samengesteld die een belangrijke bijdrage hebben geleverd (en dat nog altijd doen!) aan het succes van vinyl in Nederland. Aan het woord komen onder meer winkelketens, retailers, platenmaatschappijen, distributeurs, platenperserijen, programmamakers, artiesten en journalisten. 

De lijst ziet er als volgt uit:

1 – De consument
2 – Record Store Day
3 – Velvet Music
4 – Plato Groep
5 – Bol.com
6 – Record Industry
7 – Bertus Distribution
8 – Discogs
9 – Mega Platen & CD Beurs
10 – Crosley
11 – Vinyl Friday
12 – DeWolff
13 – Robert Haagsma
14 – Paradiso Vinyl Club

Adjunct-hoofdredacteur Jeroen van Trierum: “Voor deze special hebben we de belangrijkste spelers in de Nederlandse vinylindustrie op een rij gezet. En daar gingen heel wat hoofdbrekens aan vooraf. Discussies gingen vaak over de kip of het ei: zonder retail geen distributie, zonder winkels geen product. We zijn echter erg blij met de uiteindelijke rangschikking. Het schetst een indrukwekkend en interessant beeld van een groeiende industrie. Het woord ‘groei’ is hierbij misschien wel het belangrijkst, aangezien de markt voor fysieke entertainmentdragers de afgelopen jaren flink onder druk staat. De steeds groter wordende vraag naar vinyl is daarom goed voor alle spelers. Ik noem de retailer, de distributeur, de perserij, de platenmaatschappij en laten we natuurlijk de consument niet vergeten. Wij staan met beide benen in een nieuwe gouden eeuw als het om vinyl gaat. Er is geen betere tijd dan nu om de lp te omarmen. Van grote initiatieven als Record Store Day en de Mega Platen & CD Beurs tot kleinere events als Paradiso Vinyl Club, allemaal zijn ze ooit gestart uit liefde voor vinyl en de behoefte om die liefde over te brengen. En dat lukt steeds beter.”

Het augustusnummer ligt vandaag, vrijdag 4 augustus, bij de abonnees op de mat.