Coreworks: ‘Coresteel heeft de toekomst!’

dinsdag 13 juni 2017 - 10:03

Als snelgroeiend podiumverhuurbedrijf timmert Coreworks zowel nationaal als internationaal aan de weg. Behalve voor dance-events en festivals verzorgt het bedrijf tevens al jaren podia voor de zakelijke markt én ontwikkelt het nieuwe technieken.

A State of Trance, The Flying Dutch, Paaspop, Kingsland, Daydream, 7th Sunday, WISH, The Digital Dutch – het is een greep aan events waarvoor Coreworks actief is. Daydream Mexico, WISH Italy, Glastonbury en Boomtown Fair zijn daarnaast internationale projecten die op het cv van het podiumverhuurbedrijf bijgeschreven staan. Bovendien worden er nieuwe initiatieven ontplooid. “Vorig jaar hebben we een deel van ons steigermateriaal zwart gepoedercoat”, vertelt bedrijfsleider en co-owner Guus Lustenhouwer. “We verhuren het zwarte steigermateriaal nu onder de naam Black Label. Het ziet er prachtig uit, classy, strakker dan strak. Black Label is heel geschikt voor happenings waarbij looks belangrijk zijn, zoals fashion shows, dance events en bedrijfspresentaties.”

Coresteel
De belangrijkste nieuwe ontwikkeling bij Coreworks is Coresteel. Deze constructies van zwart gepoedercoate stalen trussen worden gebruikt als PA-toren of als pre-rig frame boven een podium. De belangrijkste troef zit hem volgens Lustenhouwer in de compatibiliteit met Layher-steigermateriaal. “Al ons Coresteel heeft dezelfde maatvoering die Layher beroemd heeft gemaakt en is er direct aan te koppelen. Hierdoor zijn we in staat om het Coresteel niet alleen als zelfstandige structuur te gebruiken, maar ook als skelet voor grotere steigerconstructies. Of als staal in combinatie met steigermateriaal. Daarbij hoeven de ontwerpers niet af te wijken van hun standaarddecorelementen of -ideeën. Naast deze elementen leveren we ook een breed scala aan artikelen die rechtstreeks te koppelen zijn aan het Coresteel, zoals klemmen en outriggers.”

Gigantische finishpoort
Inmiddels is Coresteel al op heel wat festivals en evenementen toegepast: als PA-torens op Kingsland en voor decorconstructies op de laatste editie van Paaspop. “Maar het pièce de résistance tot dusver was de gigantische finishpoort voor Red Bull Knock Out, de extreem strandrace in Scheveningen”, vertelt Lustenhouwer. “Deze poort bestond uit twee masten van vijf meter hoog, met een stalen truss-overspanning met een lengte van 27 meter.

Perfect koppelbaar met een PA-toren van Coresteel is de rollerbeam, ook door Coreworks ontwikkeld. Daarmee kunnen zware PA-installaties of led-schermen worden opgetakeld en geïnstalleerd, vóór de decorconstructie. Wat de ontwikkelingen van Coresteel betreft staan we pas aan het begin. We nodigen alle stagedesigners dan ook uit om met ons na te denken over nieuwe mogelijkheden die zowel constructief-technisch als visueel interessant zijn. Maar Coresteel heeft de toekomst!”

Totaalplaatje
Wat zijn, tot slot, volgens Lustenhouwer de belangrijkste trends? “Veiligheid en beleving zijn heel belangrijk geworden in de festivalwereld. We hebben te maken met steeds extremere weersomstandigheden, die misschien in de toekomst nog erger worden. Door onder andere extra ballast aan de voet van de torens te plaatsen, houden we daar rekening mee. Daarnaast hangt het slagen van een festival minder af van een paar goede namen op de affiche; sfeer en kwaliteit zijn veel belangrijker geworden. Mensen zijn niet meer bereid om met de voeten in de modder te staan. Het totaalplaatje moet kloppen.”