Square Enix wil af van Hitman-ontwikkelaar Io-Interactive

vrijdag 12 mei 2017 - 09:33

De Japanse uitgever Square Enix heeft aangekondigd zich terug te trekken uit de Deense ontwikkelaar Io-Interactive. De reden hiervoor is het verlies van ruim 39 miljoen euro dat Square Enix het afgelopen fiscale jaar boekte.

Square Enix-directeur Yosuke Matsuda liet weten dat hij zich na het verlies genoodzaakt voelt om in te grijpen. De uitgever wil zich focussen ‘op de belangrijkste series en studio’s’ en zal Io-Interactive op de markt zetten. Square Enix is vooralsnog volledig eigenaar van de studio achter de Hitman-licentie. Er werd niet bekendgemaakt waarom de uitgever juist van deze studio af wil.

Volgens Matsuda wordt er gezocht naar een partij die Io-Interactive wil overnemen. Het is niet bekend of de uitgever naast de studio ook de licenties wil verkopen. Io-Interactive was naast de Hitman-franchise ook de studio achter de Kane & Lynch-serie en de game Mini Ninja’s.

Io-Interactive omarmde vorig jaar een nieuw businessmodel. In plaats van de nieuwe Hitman-game als volledige release uit te brengen, bracht het deze aanvankelijk uit in verschillende, digitaal verkrijgbare afleveringen. De episodische content werd begin dit jaar alsnog uitgebracht als fysieke game.