Final Fantasy XV uitgesteld tot november

maandag 15 augustus 2016 - 11:36

Gamers zullen twee maanden langer geduld moeten hebben voor ze Final Fantasy XV kunnen spelen. Ontwikkelaar Square Enix zou het langverwachte spel op 30 september uitbrengen, maar heeft de release uitgesteld tot 29 november.

Reden voor het uitstel is dat de makers zeggen extra tijd nodig te hebben om het te perfectioneren. Dat vertelde Hajime Tabata, game director van de Final Fantasy-reeks, in een video op YouTube. Tabata vertelt daarin dat de nieuwste versie van Final Fantasy inmiddels af is, maar er wordt nog aan een patch gewerkt voor noodzakelijke laatste verbeteringen. Square Enix heeft besloten die patch niet los na de release uit te brengen, maar twee maanden te wachten om dan met de verbeterde game te komen.

Voor- en nadelen voor distributie
"Dit betekent vooral dat alle plannen twee maanden worden verlaat", reageert marketingmanager Wiebe van der Werk van distributeur Bigben Interactive. "Alle marketingplannen gaan door zoals gepland, alleen met de focus op een nieuwe datum." Of een releasedatum dichter op de kerstdagen gunstig voor de verkoop gaat uitpakken is lastig te voorspellen. "Natuurlijk heb je het voordeel dat je in de periode zit – Sinterklaas en Kerstmis - waarin traditioneel het meeste wordt verkocht. Bijkomend voordeel is dat we met Final Fantasy XV na de meeste andere grote releases zitten.”

Voor Bigben Interactive gooit het doorschuiven van Final Fantasy XV niet alle releaseschema's overhoop, legt de marketingmanager uit. "Het valt mee, want de meeste releases zitten voor ons in oktober. De enige andere titel die we in de buurt hebben is Kingdom Hearts 2.8. Die komt in december, maar dat is ook een titel die op eigen benen kan staan. Voordeel van het uitstel is dat het ons meer ruimte geeft voor onze Square Enix-titels World of Final Fantasy en Dragon Quest Builders.”

'Final Fantasy XV leidt tot grootste preorders ooit'
Bigben Interactive heeft hoge verwachtingen van de verkoop van de game en die zijn, zoals Van der Werk onlangs aan Entertainment Business vertelde, gestoeld op de hoogste preorders die zijn bedrijf ooit zag. "Dus als de preorders een graadmeter zijn, en dat zijn ze normaal, dan gaan we een hele succesvolle release tegemoet. Het feit dat de releasedatum is uitgesteld zal daar hopelijk niets aan afdoen. Sterker: De extra tijd zal door het team worden gebruikt om een nog betere game te maken, dus voor de kwaliteit heeft het alleen maar voordelen."

Bezoekers van Gamescom kunnen de master van de Final Fantasy game woensdag al spelen, zo maakte Tabata bekend. Speciaal voor de beurs laat Square Enix dan ook een gameplayvideo van een half uur zien. In maart verscheen al een demo van de game, waar de ontwikkelaar al sinds 2006 aan werkt. Laten volgen nog een bioscoopfilm en een animatieserie. De releasedatum voor de digitale versie van de film Kingsglaive: Final Fantasy XV blijft onveranderd op 30 augustus. Het is nog even afwachten wanneer precies de discversie van de film uitkomt.

Final Fantasy XV verschijnt nu op 29 november voor de PlayStation 4 en Xbox One. De distributie in de Benelux wordt verzorgd door Bigben Interactive Benelux.