Spotify breidt videoaanbod uit met 12 series

dinsdag 10 mei 2016 - 14:55

Streamingdienst Spotify zet steeds meer in op video. De van oorsprong Zweedse muziekdienst kondigt twaalf nieuwe videoseries aan, die gericht zijn op muziek, popcultuur en animatie, en die een paar minuten tot een kwartier per aflevering zullen duren. Spotify gaat hiermee de concurrentie aan met YouTube en Apple Music.

Twee makers zijn ook vast aangekondigd: acteur, filmproducent, regisseur en scenarioschrijver Tim Robbins en Russell Simmons (mede-oprichter hiphoplabel Def Jam) gaan programma's ontwikkelen. Simmons werkt naar verluidt aan de serie Rush Hour, waarin twee hiphoppers samen een act moeten vormen. Robbins zou aan een 'mockumentary' over een danscompetitie werken. Een jaar geleden begon Spotify al met het toevoegen van video van BBC en Comedy Central.

In eerste instantie niet beschikbaar voor Benelux
De twaalf aangekondigde shows betekenen niet direct goed nieuws voor Nederlandse abonnees. De afleveringen zullen in eerste instantie beschikbaar worden in Amerika, Engeland, Duitsland en Zweden. Dat geldt voor voor zowel betalende abonnees als gebruikers van de gratis versie van Spotify. Het is niet bekend, wanneer de videoseries wel voor de Benelux-markt te zien zullen zijn. De streaming dienst heeft inmiddels 75 miljoen gebruikers (en ruim 30 miljoen songs) en denkt volgens Bloomberg met het videoaanbod zowel nieuwe klanten aan te trekken als de huidige gebruikers te overtuigen om meer tijd op de dienst te besteden.

Tom Calderone, 'Head of content' voor Spotify wereldwijd en tot maart zeventien jaar lang werkzaam voor mediaconglomeraat Viacom, legt uit aan Bloomberg: "Muziek zal altijd het belangrijkst blijven, maar ons publiek wil meer van ons. Wij moeten erachter komen wat dat tweede bedrijf is en ik denk dat dat uit video zal komen. Het idee is om gebruikers duidelijk te maken dat ze hier kunnen komen voor meer dan alleen playlists."

Met Elvis het ghetto in en het verhaal van Blind Willie Johnson of Metallica
Hij kondigde ook een tweede fase aan, waarin meer comedy- en animatieseries voor het jongere Spotify-publiek beschikbaar zullen komen. Nu gaat het naast de twee eerdergenoemde shows om programma's als Focus On (waarin een populaire act een gig doet voor een publiek gekozen uit hun grootste fans op Spotify), Drawn & Recorded (geanimeerde serie waarin T-Bone Burnett terugblikt op de muziekgeschiedenis, bijvoorbeeld met Elvis die in het ghetto van Washington leert over roots-muziek en het verhaal van bluesman Blind Willie Johnson) en de documentaire Landmark, die bepalende gebeurtenissen in de muziekhistorie belicht zoals het Beach Boys album Pet Sounds en de band Metallica.