Frontman Maurice White van Earth, Wind & Fire overleden

vrijdag 05 februari 2016 - 14:42

Vandaag is bekendgemaakt dat Maurice White, oprichter van de Amerikaanse band Earth, Wind & Fire, gisteravond in zijn slaap is overleden. White, die al jaren leed aan Parkinson, is 74 jaar geworden.

Nadat hij in de jaren zestig drummer was in het trio van Ramsey Lewis, richtte Maurice White in 1969 zijn eigen band Earth, Wind & Fire op. Dat deed hij samen met onder anderen Larry Dunn, Al McKay en zijn jongere broer Verdine White. Met een mix van soul, funk, jazz, R&B en disco groeide Earth, Wind & Fire in de jaren zeventig uit tot een superband. De band bracht ruim twintig albums uit en scoorde wereldhits als Shining Star, Sing A Song, Fantasy, September, Boogie Wonderland en Let’s Groove.

Wereldwijd verkocht Earth, Wind & Fire in totaal meer dan honderd miljoen platen waarmee zij een van de succesvolste bands aller tijden is. In de loop der jaren werd de band onderscheiden met zes Grammy Awards. White kreeg de prestigieuze prijs ook een keer individueel, net als zanger Philip Bailey

Eind jaren tachtig kreeg Maurice White te horen dat hij de ziekte Parkinson had. Als gevolg daarvan stopte hij in 1994 noodgedwongen met toeren. Wel bleef hij als songwriter en producer nauw betrokken bij Earth, Wind & Fire. Daarnaast was White actief voor artiesten onder anderen Barry Manilow, Barbra Streisand, Neil Diamond, James Ingram, The Emotions en zijn grote ontdekking Deniece Williams.

Met onder anderen de leden Philip Bailey en Verdine White treedt Earth, Wind & Fire vandaag de dag nog steeds op. Voormalig gitarist Al McKay treedt sinds enkele jaren op met zijn eigen band Earth, Wind & Fire Experience. Deze formatie komt dit jaar naar ons land voor optredens in het Patronaat Haarlem (3 maart) en tijdens het 40Up Zomerfestival in Utrecht (26 juni).