Merlin akkoord met Apple

woensdag 24 juni 2015 - 14:40

Volgend op de mededeling dat Apple Music artiesten gaat vergoeden voor het gebruik van hun muziek in de eerste drie proefmaanden, lijkt de muziekdienst ook de onafhankelijke labels mee te krijgen. Dit blijkt uit een schrijven van Merlin, dat 20.000 onafhankelijke labels en artiesten vertegenwoordigt. 

Merlin ziet geen reden om de achterban nog langer te adviseren om niet in zee te gaan met Apple Music. Dit blijkt uit correspondentie die vakblad Billboard in handen heeft. In een schrijven richting de achterban, stelt Merlin-CEO Charles Caldas: “Het doet me genoegen om te kunnen melden dat Apple heeft besloten om al het muziekgebruik in de proefperiode te betalen. Daarnaast is een aantal andere items aangepakt waar onze leden rechtstreeks over hebben gecommuniceerd met Apple. Met genoemde aanpassingen, zijn we blij en ondersteunen we de voorgestelde deal.”

Merlin vertegenwoordigt onder meer Beggars Group, Domino, Secretly Group, Epitaph, Ninja Tune, PIAS, Warp Records, Kontor Records en het Nederlandse Armada Music en bestrijkt daarmee 10 procent van de wereldwijde online markt.

Beggars Group (met imprints 4AD, XL, Matador en Rough Trade) heeft volgens de berichtgeving inmiddels getekend. Namens Merlin geeft Caldas aan dat hun mening niet doorslaggevend hoeft te zijn. “Wij willen jullie er aan herinneren dan ieder lid zijn eigen onafhankelijke beslissing moet nemen in relatie tot Apple Music en hun zaken in het algemeen.”