IMPALA blij met overeenkomst YouTube Music Key en Merlin

vrijdag 14 november 2014 - 18:37

IMPALA, de Europese organisatie die het gros van de onafhankelijke muziekbedrijven vertegenwoordigt, is blij met de deal tussen YouTube en Merlin, dat 20.000 onafhankelijke labels en distributeurs wereldwijd vertegenwoordigt, waaronder veel IMPALA-leden. Met de deal is een deel van de onenigheid tussen de diverse partijen opgelost. 

Eerder dit jaar stapte Impala met een klacht richting de Europese Commissie, waarbij zij aangaven het niet eens te zijn met de manier waarop YouTube met de kleinere en onafhankelijke labels om gaat. YouTube is voor veel onafhankelijke labels op dit moment de grootste online inkomstenbron.

IMPALA-voorzitter Kees van Weijen: “Merlin is een onafhankelijk orgaan, dat vanuit de independent sector is opgezet om niet alleen de waarde van het onafhankelijke repertoire te bewaken, maar ook om het voor digitale diensten makkelijker te maken om toegang te krijgen tot dat waardevolle materiaal van de wereldwijd steeds groter groeiende independent sector. We zijn erg blij dat YouTube de waarde van de artiesten en labels heeft onderkend bij de lancering van hun nieuwe service.”

IMPALA Executive Chair Helen Smith: “Vanwege de poortwachtersfunctie die YouTube in de online wereld bekleedt, is de deal fantastisch nieuws. Vooral voor consumenten die nu toegang hebben tot het belangrijke Merlin-repertoire op de dienst. Onafhankelijke labels zijn wereldwijd goed voor 80 procent van de muziekreleases, dus het is voor elke service van belang dat juist de onafhankelijke labels en artiesten daar vanaf de start op terug te vinden zijn.”

Merlin vertegenwoordigt onder meer labels als Domino Records, 4AD, Cooking Vinyl en XL Recordings, en daarmee grote namen als Arctic Monkeys, Radiohead en Adele. IMPALA wil samen met de Europese Commissie en het Europees Parlement werken aan betere en eerlijke regelgeving binnen de online wereld voor auteursrechtelijk beschermd materiaal.