IDFA grootste entreeheffende evenement van 2013

donderdag 14 november 2013 - 12:54

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is uitgeroepen tot het grootste entreeheffende publieksevenement van 2013. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Respons TOP 100 Evenementen Monitor. 

Het jaarlijkse onderzoek naar de grootste publieksevenementen van Nederland werd woensdagavond gepresenteerd tijdens Festivak, de vakbeurs voor de publieks-evenementenbranche, in de Jaarbeurs Utrecht.

In de Monitor worden de vijftig grootste entreeheffende en vijftig grootste vrij toegankelijke evenementen op een rij gezet. Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) scoort in de categorie entreeheffend evenement over de drie gehanteerde criteria (bezoeken, mediabereikeenheden en sociale media) het beste.

In de ranglijst entreeheffende evenementen scoren de filmfestivals überhaupt opvallend goed: het Nederlands Film Festival Utrecht staat op de tweede plaats en het Internationaal Film Festival Rotterdam op nummer vier.

Ook de festivals staan hoog in de lijst genoteerd: Pinkpop staat op plaats zes, Lowlands op plaats zeven, Rotterdam North Sea Jazz Festival op plaats negen en Zwarte Cross op nummer tien. Het grootste vrij toegankelijke evenement in Nederland is de Vierdaagse in Nijmegen. Festival Parkpop in Den Haag staat op plaats negen.

Daarnaast opvallend dit jaar is de toename van het aantal fans op sociale media van de TOP100-evenementen. Sensation Amsterdam is, net als in 2012, het grootste event op de sociale kanalen. Het dance-event heeft niet alleen de meeste volgers op Twitter, maar is ook - van alle entreeheffende evenementen - het populairst op Facebook.